Tilan stailauksen merkitys videotuotannossa

 

 

Videosisällön kulutus kasvaa valtavalla tahdilla ja yhä useampi yritys on ottanut videomainonnan osaksi markkinointiaan. Kun kisa asiakkaista kiihtyy, on pakko erottua kilpailijoista. Yhtenä keinona on panostaa kuvauspaikkojen tilojen stailaukseen. Tilan stailauksen merkitys videotuotannossa kasvaa etenkin suuremmissa projekteissa.

Tilan stailauksen suunnittelu aloitetaan yhdessä muun työryhmän kanssa yleensä videon käsikirjoituksen valmistuttua. Työryhmän kanssa käydään läpi asetetut tavoitteet ja teemat, sekä ideoidaan yhdessä, millaista lopputulosta haetaan.

Asiakkaan brändivärit antavat visuaalisuudelle puitteet. Joskus ne huomioidaan kokonaisvaltaisesti, joskus ne toimivat videolla vain mausteena”, kertoo Tavattoman tuotannoissa sisustusstailistina työskentelevä Laura Huusari, Design Studio Taimilta

Videotuotannossa kaikkien suunniteltujen kuvakulmien tulee toimia, ja ne voivat olla hyvinkin erilaisia. Stailistin tulee huomioida ja hyödyntää kuvapinta kokonaisvaltaisesti jättäen samalla tilaa näyttelijöille.

 

Stailauksen tulee tukea videon tarinaa

Video on visuaalinen kerrontamuoto, ja tilan stailaus on oleellinen osa tarinankerrontaa. Stailaus on onnistunut, kun keskiössä on tuotteen tai brändin olemus, eikä stailaus vie huomiota pääaiheesta. Stailaajalla täytyy olla hyvä visuaalinen hahmotuskyky, jotta näkee tilan mittasuhteet, ja mitä stailaukselta vaaditaan haluttuun lopputulokseen.

Stailaaja ja lavastaja Laura Huusari

Stailaajan ammattitaitoon kuuluu luoda kokonaisvaltainen tunnelma huomioiden tyhjä tila osana kokonaisuutta. Stailaajan tehtävä on luoda illuusio ja puhaltaa henkiin käsikirjoittajan luoma maailma henkilöhahmoille”, kuvittaa Laura Huusari omaa työtään.

 

Stailaajan on hyvä olla mukana kuvauksissa

Hyvä ennakkosuunnittelu nopeuttaa työtä, tuo varmuutta ja helpottaa ongelmien ratkaisua kuvauslokaatiossa. Jos kaikki kuvauskulmat eivät vielä ole tiedossa, tilan yksityiskohtien viilaus kuvauspäivänä on helpompaa, kun stailauksen perusrakenne on kunnossa.

Muun kuvausryhmän keskittyessä omiin töihinsä, stailaaja ja hänen avustajansa huolehtivat tilojen visuaalisuudesta. Kuvakulmat käydään aina läpi kameran näkökulmasta, koska kameran läpi katsottaessa tila ei näytä koskaan samalta, sitä pitää aina viimeistellä.

Kuvausaamuna tila laitetaan kuntoon, sinne lisätään mahdolliset tuoretuotteet ja valmistaudutaan kohtauksiin pääsääntöisesti kuvausjärjestyksessä. Jos jotain olen vuosien varrella oppinut, niin aina pitää olla mukana ylimääräistä rekvisiittaa varmuuden vuoksi, Laura Huusari sanoo, ja kertoo esimerkin, kuinka hänellä on aina kodinsisustusta tehtäessä mukana ylimääräisiä tyynyjä ja vilttejä.

 

Lauran niksit viimeisteltyyn lopputulokseen

Kuvauksissa pieneltä vaikuttava asia voi muodostua lopputuloksen kannalta merkitykselliseksi videon editointivaiheessa. Siksi ongelmia kannattaa pyrkiä taklaamaan jo kuvausten aikana. Lauran vinkit onnistuneeseen kuvauspäivään:

  • Ennakoi mahdollisimman paljon. Kuvauspäivänä stailauksen kanssa on aina kiire. 
  • Kiinnitä pienimpiinkin asioihin suurta huomiota.
  • Vältä klaffivirheet lavastuksessa ja stailauksessa useiden ottojen aikana.
  • Ota varmuuden vuoksi mukaan ylimääräistä lavastukseen sopivaa rekvisiittaa.

 

Kouvolan Asunnot TV-tuotanto lavastajan näkökulmasta

Tuotimme Kouvolan Asunnoille Hybridituotantona TV-mainoksen sekä kuvapankkikuvauksen. Hyvin suunnitellun ja aikataulutetun kuvauspäivän aikana syntyi paljon materiaalia, jota voidaan myöhemmin jatkojalostaa esim. somekäyttöön suunnattujen lyhyiden tiisereiden muodossa. Laura oli mukana projektissa stailaamassa makuuhuoneen, olohuoneen ja keittiön.

Kouvolan Asuntojen televisiomainoksessa brändin uusi värimaailma oli lavastuksen johtolankana alusta loppuun asti, ja mallien stailaus täydensi valitun värimaailman.

Tuotannon työryhmä hyödynsi värimaailmaa koko suunnitteluprosessin ajan, kertoo Huusari, ja mainitsee, kuinka värimaailman yksityiskohtien miettiminen vietiin aina aamiaispöydän pensasmustikoihin asti.

Omalla tavallaan vaikeinta oli lastenhuoneen lavastus, koska siellä on pääsääntöisesti paljon tavaraa, mutta kuvassa sitä ei saa olla liikaa. Lisäksi kaikki värit, kuviot ja muodot tuli ottaa huomioon viimeistellyn lopputuloksen saamiseksi.

TV-mainoksen lisäksi Huusari huolehti tuotannossa asiakkaan mainoskuvien stailauksesta. Valokuvauksessa hyödynnettiin videotuotantoa varten rakennettuja kohtauksia ja malleja. Näin asiakas sai laajan kattauksen video- ja valokuvamateriaalia kampanjaa ja kuvapankkia varten.

Kiinnostaisiko videomainonta?

Videomainonnan mahdollisuudet yritysviestinnän ja -markkinoinnin työkaluna ovat monipuoliset. Meillä lähtökohta ja ydin on laadukas sisällönsuunnittelu ja linjakas videotuotanto.

Lisää samanlaisia uutisia: