Ulkomainonta toi näkyvyyttä yritykselle

Jos emme näy, olemmeko olemassa? Ehkä olemme, mutta pelkällä olemassaololla ei silti tehdä omaa liiketoimintaa tunnetuksi muille. Huomiota ja näkyvyyttä on kuitenkin usein vaikea saada, kun niin monet kilpailevat samasta asiasta. Verkkomainonta on vahvasti päivän sana, mutta me Tavattomalla päätimme pitää mielessä myös muut mainonnan oljenkorret.

Nojaamme toiminnassamme vahvasti visuaalisuuteen ja viestintään. Päätimme viedä viestimme näytöiltä ulkoilmaan, tuohon niin monesti unohdettuun ja aliarvioituun ympäristöön. Nähtäville sinne, missä kaupunkilaiset liikkuvat autoillaan, eli teiden varsille. Ei ehkä kuulosta trendikäältä, mutta ei anneta sen hämätä. Lyhtypylväsmainonnalla todistetusti tavoittaa potentiaalisia asiakkaita.

Ole rohkea ja herätä huomio

Tavoitteemme oli saada näkyvyyttä kaupunkikuvassa, ja muuttaa näkyvyys edelleen uusiksi asiakkuuksiksi. Ulkomainoskampanjamme toteuttajaksi valitsimme luotettavan, alalla yli kymmenen vuotta toimineen Atlas-Median. Näkyvyyden lisäämisen ohella halusimme kampajassa tuoda esiin laajentuneen palveluvalikoimamme.

Koska lyhtypylväsmainosta katsotaan usein liikkuvasta autosta 1-2 sekunnin ajan, optimoimme mainoksen visuaalisen ilmeen tarkoin yhdessä graafisen suunnittelijan Anni Kylmälän kanssa. Apuna meillä oli myös Tomi Piipponen Atlas-Medialta, jolla on vuosien kokemus lyhtypylväs- eli tolppamainonnasta.

Moni ulkomainosta suunnitteleva luulee, että ulos sopisi ripustaa mikä tahansa verkkoon suunniteltu mainos. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa. Ulkomainonnassa eivät päde samat suositukset kuin digitaalisilla alustoilla, jossa ihmisiä usein kiinnostavat modernit, esteettiset ja yksityiskohdiltaan viimeistellyt kuvat.

Tien varressa nopeasti ohitettavan mainoksen on oltava huomattavasti yksinkertaisempi ja väriltään huomiota herättävämpi kuin verkossa. Edelläkävijä tietää mainoksensa sijoituspaikan, ja suunnittelee ympäristöstään erottuvan pinnan. Kesällä tienvarret ovat vihreitä, jolloin mainoksessa kannattaa suosia siitä poikkeavia värejä kuten oranssia tai muita kirkkaita sävyjä. Talvella on hyvä tarkastaa, miltä mainos näyttää hämärämmässä valaistuksessa.

Toinen olennainen osa toimivaa lyhtypylväsmainosta on teksti. “Tekstin on mahduttava tulitikkurasian kanteen”, Piipponen vinkkaa. Tilaa ei siis ole käytössä paljon, joten viestin on oltava sitäkin yksinkertaisempi. Mutkien suoraksi vetäminen tarjoaa monesti tilaisuuden hieman hullutella, mikä on joskus jopa toivottavaa. Ulkomainonnassa ei tarvitse ottaa itseään liian vakavasti. Teksti voi aivan hyvin olla vaikka sanaleikki tai slogan, sillä vaikutus katsojaan on tehtävä nopeasti.

Asiakkaasi ovat ulkona

Viimeaikaiset tutkimukset osoittavat ihmisten ulkona liikkumisen määrän olevan hienoisessa kasvussa. Potentiaalisia asiakkaita liikkuu juuri tänäänkin niin kauppakeskuksissa, supermarketeissa, laskettelurinteissä kuin golfkentilläkin. Piipposen mukaan alalla katsotaan tulevaisuuteen toiveikkaasti. Perinteisten ulkomainosten rinnalla kilpailevat sähköiset valotaulut eivät sovi joka paikkaan tai kaikkien asiakkaiden tarpeisiin, joten tolppamainoksille uskotaan olevan jatkossakin kysyntää.

Moni pienyrittäjä kuitenkin ajattelee ulkomainonnan olevan kallista. Puoli-ilmaiseksi harvoin mitään mainostilaa saa, mutta totta kuitenkin on, että ulkomainonta on kohtuu hintaista suhteutettuna näyttökertoihin. Mahdollisten kontaktien määrää mitataan liikennelaskelmilla. Lyhtypylväässä komeileva mainos on kaikille sama, joten jos tavoiteltava kohderyhmäsi on hyvin pieni, kannattaa koettaa sijoittaa se paikaan, jossa tiedät heidän varmasti liikkuvan.

Toimiiko ulkomainonta?

Tavoitteemme oli lisätä yrityksemme näkyvyyttä kaupunkialueella ja saada sitä kautta uusia asiakkaita. Ja näin myös kävi. Puhelimemme soivat useammin kampanjan aikana kuin ennen sitä. Iloksemme saimme kotiutettua uusia asiakkaita.

Tolppamainontaa olemme onnistuneesti käyttäneet yhtenä markkinoinnin osana myös omissa asiakasprojekteissa. Yksi projekteista oli Värivelho, jossa tolppamainoskampanja tuki uudistettua verkkosivustoa. Tomi Piipponen komppaa, että ulkomainonnalle saa enemmän vastinetta, jos se toteutetaan osana laajempaa kampanjaa, jolloin se luo toistoa muulle viestinnälle. Autoilijoita tavoittamaan ulkomainoksen aisapariksi voisi sopia esimerkiksi radiomainos paikallisradiossa.

Lisää samanlaisia uutisia: